Proč je dnes náročné postavit si dům


Stavba domu není něčím, co by se dalo brát na lehkou váhu. A v současné době to není vůbec nic jednoduchého. To je také důvod, proč se do ní pouští jen velmi málo soukromých osob, a většinu staveb provádí developeři. Je zde totiž spousta překážek, kterým musí čelit. Rozhodně se vyplatí podívat se na ty největší, které na nás čekají.

 

V první řadě je to koupě vhodného pozemku. Jejich cena totiž není zrovna nízká, a navíc zdaleka ne každý lze použít jako stavební. A i u nich jsou jen v některých zavedeny základní sítě, jako je vodovodní, kanalizační či elektrická. Musíme tedy vybrat takový, který bude k našim stavebním účelům vhodný, a bude zároveň respektovat územní plán obce. A to není nic snadného.

 

architektonický plán domu

 

Ovšem získáním vhodného pozemku naše trable ani zdaleka nekončí. V zásadě si musíme opatřit od úřadů stavební povolení, což znamená dodržení mnoha nejrůznějších dokumentů, a navíc není ani zdaleka nejlevnější. Je potřeba dodat architektonické plány, ekologický průzkum, průzkum spodní vody a podobně. V současné době se to navíc ještě zhoršilo chaotickým systémem, který byl nedávno implementován.

 

Je samozřejmé, že něco takového nějaký čas trvá. Obvykle můžeme počítat s lhůtou několika měsíců. Jistě, úřady mají ze zákona termín, do kterého musí povolení buď vydat, nebo zamítnout, ovšem vzhledem k tomu, kolik práce mají, jej většinou vydají až na konci určeného termínu. A to samozřejmě stavbu jen zdržuje.

 

stavba domu

 

Po obdržení všech povolení už můžeme začít stavět, avšak i tady je potřeba sehnat materiál a dělníky, případně, pokud budeme vše dělat sami, je nutné najít dostatek času. O financích, které budou potřeba, ani nemluvě. Není tedy divu, že si mnoho lidí musí brát i na stavbu hypotéku.

 

Pokud tedy chceme postavit od základů vlastní dům, není to absolutně jednoduchá záležitost. Proto je nutné na to být připraven, a to jak časově, tak i finančně, a předem se seznámit se všemi potřebnými formalitami. Tak nebudeme ničím překvapeni.